Transit

Niels Rønsholdt | HoneyMoon | 2012

Honeymoon is een interactieve digitale micro opera die telkens door slechts één persoon tegelijkertijd kan worden beleefd. Als kijker word je opgenomen in een scenario van tien minuten, en maak je plots deel uit van een koppel dat van een torenhoog gebouw springt en vervolgens traag afdaalt langs een haast eindeloze reeks verdiepingen, tot aan het onvermijdelijke. Bij aanvang kan het solopubliek kiezen tussen een vrouwelijke en een mannelijke metgezel, respectievelijk uitgevoerd door Susanne Elmark en Joachim Knop, twee Deense operazangers. De reis start met een sprong van het dak en daarna volgt een langzame val langs de verschillende verdiepingen van het gebouw. Gedurende heel deze reis zweeft de aan het begin gekozen partner op een scherm tegenover de kijker. Waarom het koppel tot deze actie heeft besloten is niet duidelijk, en vreemd genoeg is er geen sprake van verdriet of angst. De kijker staat op matten die hem of haar toelaten naar boven en naar beneden te kijken door respectievelijk een stap naar voor of naar achter te zetten. Dit draagt bij tot het gevoel echt aanwezig te zijn in een virtuele wereld, en een wind-machine verwerkelijkt deze ervaring nog sterker. De zangers werden op voorhand in de studio gefilmd tegen een blauw scherm, terwijl het gebouw op de achtergrond in real time wordt weergegeven.

HoneyMoon is een creatie van designer Signe Klejs en componist Niels Rønsholdt die ontstond in samenwerking met TEKNE Production, CAVI, en de Deense Nationale Opera. [N.R.]
Media en bijlages

Foto's


© Rob Stevens
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.