Transit

Santa Bušs | TransparenT | 2012

TransparenT voor solo piano werd gecomponeerd in de zomer van 2010, geïnspireerd door de visuele alsook fysische eigenschappen van het kristalheldere en turquoise blauwe water, en door de van hitte verzadigde lucht aan de artiestenresidentie in La Ville Matte, Teuluda (Sardinië). De titel van de compositie staat zowel op abstracte als associatieve wijze in verband met iets dat op zichzelf weliswaar transparant is, maar visueel en structu-reel gezien toch ook reflecterend, bijna spiegelend. Daarnaast verwijst de titel naar iets wat op verschillende elementen gebaseerd is, en dat geldt zeker ook voor deze compositie.


Lees verder »

Het eerste element kan gelinkt worden aan verschillende verkleuringen van het water, zijn veronderstelde helderheid maar toch zeer complexe variatie van het kleurenpalet, oplichtend naargelang de intensiteit van de zon of de volle maan. In tweede instantie gaat dit stuk over het vermogen datgene wat verborgen is toch enigszins te zien of te horen. Wanneer bijvoorbeeld een object in het water wordt gegooid laat het een lichte of sterke rimpeling aan het wateroppervlak verschijnen. Deze zal in korte tijd afnemen, hoewel het voorwerp nog steeds in het water ligt en ook gezien kan worden doorheen het water-oppervlak. Maar het beeld ervan wordt nu vervormd door verschillende factoren. Het voorwerp lijkt nu heel anders, hoewel het in werkelijkheid nog steeds om hetzelfde object gaat, maar nu in een andere omgeving.

Deze compositie is opgedragen aan de pianiste Dzintra Erilha, en het tweede niveau van het concept voor dit stuk is meteen gelinkt aan deze dedicatie en aan de naam van de muzikante, waarvan beide lettergrepen verschillende associaties oproepen.

dzin-: in het Lets wordt dit woord, of beter deze klank, geassocieerd met het geluid van een bel. Als conceptueel element in dit stuk wordt dit element dus verbonden met resonan-ties en boventonen, alsook met het idee van een duik of worp van een object in het water.

-tra: kan worden geassocieerd met de afkorting van de trillerfiguur in de muziek (tr~), die zich perfect verenigt met het idee van de rimpelingen aan het wateroppervlak, zijn golving, zijn permanente rusteloosheid, alsook de ervaring van intense diepte. [S.B.]
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.