Transit

Jasper Vanpaemel | Krakatoa Variations | 2011

Krakatoa Variations maakt deel uit van een vulkaancyclus waaraan Jasper Vanpaemel reeds enkele jaren werkt. In deze omvattende compositie staat de Indonesische vulkaan Krakatoa centraal. De enorme uitbarsting van de Krakatoa in 1883 vernielde honderden dorpen en eiste het leven van minstens 40.000 mensen. Natuurgeweld dat vernielt, maar ook fascineert. De variaties zijn opgebouwd als een heidens ritueel dat een uitbarsting moet voorkomen. Of de mens hierin slaagt blijft echter onvoorspelbaar. Deze blijvende onzekerheid over de vraag of de vulkaan in dit ritueel voldoening zal vinden domineert het werk. Aan de ene kant is er de angst van de mens, aan de andere kant het zoeken naar harmonie tussen mens en natuur.


Lees verder »

Muzikaal vertaalt het ritueel zich in vast wederkerende motieven, waarbij de instrumenten hiërarchisch worden geordend. Ieder instrument vertolkt hierbij een welbepaalde functie. Dit weerspiegelt zich ook in de opstelling van de instrumenten. De gestructureerde thema’s worden afgewisseld met ongeplande of toch tenminste onverwachte variaties, waardoor de rust in de samenleving nooit gegarandeerd kan worden.


Dit werk werd geschreven in opdracht van TRANSIT, waar het op 21 oktober 2011 gecreeerd werd door Spectra Ensemble. [J.V.]
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.