Transit

Michael Maierhof | EXIT B | 2010

EXIT B refereert naar de quasi abstracte beelden van Regina Klein, meer bepaald naar haar grotendeels met bewegingspatronen gevulde dubbelpagina’s. Een aantal van deze bewegingspatronen, zoals steil aflopende krijtstrepen, driesteken of een gecomprimeerde driekwartcirkel met radiaal, worden rechtstreeks in bewegingsvormen voor de percussionist omgezet, die de overeenkomstige figuren op een plexiglasondergrond weergeeft. Het centrale idee voor de behandeling van de vijf zangstemmen (drie sopranen en twee tenoren) is de doorbreking van de gezongen tonen met behulp van mechanische apparatuur: een plastiek beker met glazen bollen waarin gezongen dient te worden, en die zo als meetrillend systeem de stemklank in verschillende niveaus opdeelt.


Lees verder »

De zuivere gezongen toon wordt op die manier fel veranderd. Hij wordt in feite instrumentaal, komt dichter bij de instrumenten te staan, die eveneens met een meetrillend systeem bespeeld worden zodanig dat hun toonhoogtes in complexe klankstructuren worden vertaald.
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.