Transit

Luc Brewaeys | Cardhu | 2014

img
Compositiejaar: 2008
Uitgevoerd op Transit door: Spectra ensemble

Cardhu is het voorlaatste werk in mijn reeks van composities die de naam van een single malt whisky dragen. Het is geschreven voor acht muzikanten en is – in de eerste plaats – een verdere exploratie van de spectraal-harmonische eigenschappen die ik – in zekere zin – ontdekte in mijn opera L’uomo dal fiore in bocca uit 2006. De muziek is in wezen nog steeds spectraal, maar ik breid de harmonieën uit door het gebruik van extra kwarttonen die niet noodzakelijkerwijs deel uitmaken van de boventonenreeks. Ik ontdekte dat de muziek ondanks deze toevoegingen verrassend consonant bleef en ik wilde dit fenomeen verder onderzoeken, onder meer door het gebruik van veel (meestal vrij trage) glissandi. Anderzijds ben ik recent veel bezig geweest met het concept van beweging in spectrale muziek, en ook die ideeën probeer ik door te trekken in deze compositie. De tempi veranderen, het is de eerste keer sinds jaren dat ik accelerandi en ritardandi heb geschreven, en ik vermoed dat dit zeker een sterke invloed zal hebben op het gevoel van de muziek. Ten slotte komen ook enkele melodische aspecten naar de voorgrond, zij het op een minder prominente manier.


Lees verder »

De snelle passages zijn aanvankelijk heel kort, bijna zoals aankondigingen voor de langzame muziek die er telkens op volgt. In de loop van het werk worden deze passages echter belangrijker en worden ze geleidelijk aan langer om tot een culminatiepunt te komen op het moment van de gulden snede van het werk. Naar het einde toe wordt het verschil tussen die snelle en langzame(re) muziek bijna volledig opgeheven en het werk eindigt dan ook – bij manier van spreken – in ‘totale harmonie’ met zichzelf. Cardhu werd geschreven in opdracht van TRANSIT en SPECTRA, dat het werk creëerde op 24 oktober tijdens het openingsconcert van TRANSIT in 2008. De partituur is opgedragen aan Mark Delaere, directeur van het festival, en aan Filip Rathé, dirigent van SPECTRA en bovendien een goede componist en vriend. (Luc Brewaeys)

programmaboek Transit 2015Media en bijlages

Instrumentatie

Concert Transit 2014 Soetezaal STUK 24 oktober door Spectra ensemble:

Filip Rathé - dirigent 

Jan Vercruysse - fluit (en altfluit) 

Kris Deprey - klarinet (en basklarinet)

Roel Smedts - bastrombone 

Frank Van Eycken - slagwerk

Gabi Sultana - piano

Pieter Jansen - viool

Bram Bossier - altviool

Jan Sciffer - cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Luc Brewaeys (1959) studeerde compositie bij André Laporte in Brussel, bij Franco Donatoni in Siena en bij Brian Ferneyhough in Darmstadt. In de vroege jaren 1980 had hij regelmatige contacten met Iannis Xenakis in Parijs. Sinds 1985 werkt hij als muziekregisseur bij de Vlaamse Radio. Hij kreeg verschillende prijzen in binnenen buitenland, waaronder de Prix de Musique Contemporaine du Québec voor zijn volledig werk. Luc Brewaeys kreeg veel opdrachten in België en in het buitenland. Hij schreef onder meer acht symfonieën, twee strijkkwartetten, kamermuziek en solowerken, maar ook elektroakoestische muziek. 


Lees verder »     

video met partituur

Live door Spectra ensemble in Muziekcentrum De Bijloke, Gent, 2013 (opname Klara)

Foto's repetitie


RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.