Transit

Hugo Morales Murguía | 3 pieces | 2014

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: ChampdAction

Variable Axial Flux – Endoscopies – Cyclic Dissolutions

Drie ‘multi-instrumentalisten’ manipuleren en controleren aan de hand van een reeks muzikale interventies een aantal apparaten, gevonden objecten, op maat gemaakte lichtgadgets en traditionele instrumenten. Ondertussen worden hun bewegingen en minuscule acties op drie aparte schermen geprojecteerd. Camera’s – die strategisch geplaatst zijn om specifieke bewegingen, trillingen, pulseringen en aanslagen van de verschillende objecten en instrumenten te capteren – versterken een choreografie van fysisch-akoestische fenomenen die anders onzichtbaar zouden blijven voor het blote oog.


Lees verder »

Naast deze uitvergrote kinetische klankstructuren doen de beeldschermen ook dienst als een soort lichtinstrument dat opeenvolgingen en gradaties van licht en geluid produceert. Op die manier ontstaat een contrapunt tussen donker en licht, tussen klank en stilte. De drie instrumentalisten maken en controleren de complexe en statische geluidsstromen door elk instrument of object met dezelfde precisie en muzikaliteit te onderzoeken, ongeacht hun aard. Onderzocht wordt de rol van uitvoerders die hun originele instrumenten links laten liggen en zich concentreren op mechanische en verfijnde acties die een discours van klank en licht realiseren, en dit met microscopische bewegingen en een muzikale fantasie die gebaseerd is op fysische fenomenen, techniek en klankorganisatie. (Hugo Morales Murguía)Media en bijlages

instrumentatie

Concert Transit 2014 Soetezaal STUK 25 oktober door ChampdAction:

Variable Axial Flux:

for 6 amplified toy ventilators and 3 musicians (ca. 13')

Endoscopies

for 3 human mouths, live electronics and video projection system

Cyclic Dissolutions:

Nico Couck - gitaar

Takao Hyakutome - viool

Marcel Andriessen - percussie

electronics & video


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Hugo Morales Murguía (1979) is een Mexicaanse componist en geluidskunstenaar die momenteel vanuit Den Haag werkt. Zijn werk focust op de ontwikkeling van alternatieve instrumenten om klank te genereren. Hij werkt met uitbreidingen van bestaande instrumenten of instrumentale benaderingen van alledaagse voorwerpen. Techniek, notatie, fysische aanpassingen en verschillende soorten technologie vormen de rode draad doorheen zijn composities en uitvoeringen. Na zijn studies aan het Centro de Investigación y Estudios de la Música (CIEM) in Mexico City verhuisde hij naar Nederland om er zijn studies verder te zetten. 


Lees verder »     

Variable Axial Flux: videofragment

Live door Slagwerk Den Haag in Stuttgart, 2017

Endoscopies: videofragment

Live door Slagwerk Den Haag in Stuttgart, 2017

RECHTEN

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur (Variable Axial Flux) en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.