Transit

Alberto Posadas | Elogio de la sombra | 2016

img
Compositiejaar: 2012
Uitgevoerd op Transit door: Quatuor Diotima

Dit strijkkwartet is het eerste werk uit de Sombras-cyclus van Posadas, waaraan in latere stukken een klarinet en een sopraanstem worden toegevoegd.

De figuurlijke macht van het duistere sublimeert de metafoor tot een klankdraagvlak dat de vele compositorische strategieën verbindt die Posadas in zijn kwartet Elogio de la sombra toepast. De onmiddellijke herneming van een voorgaand deel als een halo die de grenzen van het stuk afbakent - heel nadrukkelijk in Elogio de la sombra - kan je het beste omschrijven als een fantasmagorische herhaling van geluid. Dit handigheidje lijkt op het eerste gezicht een extreem radicale vorm van het contrast tussen zwak en sterk, dat tijdens het classicisme traditioneel voor herhalingen wordt gebruikt, maar Posadas benadrukt dit nog meer door conventioneel geluid om te zetten in grillige, harmonische cascades of met een zwiepende ‘flautato’-stokvoering. Het donkere effect van het abrupte dempen van de dynamiek zorgt - op een mooie en poëtisch tegenstrijdige manier - voor een flonkerende interne helderheid. 


Lees verder »

Visueel onderscheidt deze klankinterpretatie van schaduwen zich van een fotonegatief; ze heeft meer weg van een blauwdruk, een soort merkteken, een afdruk. Daarnaast doen tal van gangbare technieken en het toevoegen van voorwerpen tussen de snaren de conventionele geluidskwaliteiten van de instrumenten vervagen. Zo worden klarinetrietjes tussen de snaren van de eerste viool en de altviool geplaatst en houten rietjes op de cello; en dan is er de Heifetz-demper die op een unieke en hoogst ongewone manier wordt gebruikt. Al deze strategieën monden uit in een verklanking van schaduw door een ronde, volle klank akoestisch te vervormen - een klank die op een donkere, bijna morbide manier aanzet om te zoeken naar een zekere transparantie. [José Luis Besada]Media en bijlages

Programmaboek 2016


Download (pdf)     

Instrumentatie

Concert Transit 2016 Labozaal STUK 29 oktober 2016 door Quatuor Diotima.

 

Yun-Peng Zhao - viool

Constance Ronzatti - viool

Franck Chevalier - altviool

Pierre Morlet - cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Alberto Posadas werd geboren in Valladolid in 1967. Hier vatte hij zijn muzikale opleiding aan, dewelke hij afrondde in Madrid. In 1988 ontmoette hij Francisco Guerrero, bij wie hij compositie studeerde en wie hij beschouwt als zijn belangrijkste mentor. Op autodidactische wijze onderzoekt Posadas de mogelijkheden van de elektronische muziek. Sinds 2006 werkt hij aan het IRCAM aan projecten met live electronics in symbiose met andere artistieke velden zoals video en dans.


Lees verder »     

audio

(uit album 'Sombras', Quatuor Diotima, 2017)

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.