Transit

Oscar Bianchi | ballerina | 2016

img
Compositiejaar: 2016
Uitgevoerd op Transit door: Nico Couck

Door haar sterktes en haar zelf-onthullende, onbetwistbare aard te omhelzen, zal de vrijmoedigheid geprojecteerd worden in de richting van de elegantie.

Toen Nico Couck mij benaderde om een nieuw werk te schrijven voor elektrische gitaar, kwamen er enkele fundamentele vragen in me op: hoe kan ik al die flexibiliteit, die de elektrische gitaar van oudsher belichaamt, vangen, en waarheen zal ik me laten leiden door al die beweging en door mijn verlangen om te flirten en te interageren met de luisterervaring; ze te provoceren met nieuwe mogelijkheden (niet technisch, maar sensorisch, ervaringsgericht)? Hoe kan ik een onderlinge consensus bereiken tussen de verschillende facetten die doorheen de geschiedenis van gebruik en misbruik van dergelijk uniek snaarinstrument zijn ontstaan – een instrument waarvan zowel de identiteit als de semantiek (die over meer dan een eeuw zijn uitgerekt) in compositorische termen niet kan worden gemeden (schriftgewijs)?


Lees verder »

Ik heb nagedacht over hoe ik de elektrische gitaar kan omhelzen in al haar gewaagde, brutale – en daarom ook ondubbelzinnige – kracht, en tegelijk in al haar idealistische projecties. Een dergelijke uitdrukking van ‘terughoudendheid’ of ‘retenue’ (fr.) wordt uitgedragen en belichaamd in een compositiemethode die gebaseerd is op de ‘mondelinge traditie’. Deze dimensie van het werk liet mij toe om het materiaal, de informatie en de bronnen preventief te omhelzen en te ondersteunen – aangezien zij het intellectuele en het structurele zowel temporeel als ervaringsgewijs voorafgaan.

[Oscar Bianchi]Media en bijlages

Programmaboek 2016


Download (pdf)     

Instrumentatie

Concert Transit 2016 Soetezaal STUK 30 oktober 2016 door: 

Nico Couck - gitaar


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Een vocale kwaliteit, zelfs in zijn instrumentale werk, valt op als prominent kenmerk van Oscar Bianchi's muziek. Deze vocale dimensie speelt op exuberante en intelligente wijze met een verfijnde kunst van accentuaties in alle mogelijke gradaties. De muziek van Bianchi wordt in essentie geleid door de uitdaging van dramaturgische en formele vraagstukken.


Lees verder »     

Foto's Concert


© Mark Rietveld

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Links

WEBSITE NICO COUCK

WEBSITE CHAMPDACTION

WEBSITE OSCAR BIANCHI


UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.beDe TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.