THE OTHEROOM is een samenwerkingsproject tussen choreografen Heine Avdal (NO/BE), Yukiko Shinozaki (JP/BE) en componist Rold Wallin (NO/UK).
In THE OTHEROOM betreedt het publiek, eerder dan een traditioneel concert, een ritueel waarvan het doel voor hen onbekend is, maar dat duidelijk van het allergrootste belang is voor de betrokkenen. In THE OTHEROOM beweegt alles. De muzikanten hebben geen vaste plaats. Er zijn geen stoelen, het publiek is vrij om te bewegen of om bewogen te worden. Elementen van de kamer, van het theater, worden deel van het ritueel, de bewegingen, en dienen als fysieke manifestaties van de gedachten en de interacties van de muzikanten.
Elke muzikant zit op een hoog, mobiel ‘voetstuk’. De dansers bewegen de voetstukken met de muzikanten rond in de ruimte, en schikken hen in steeds nieuwe geometrische constellaties – van ver uiteen naar vlakbij – en beïnvloeden zo ook hun graad van samenhorigheid: van volledig afgezonderd en individueel naar enorm dichtbij en volmaakt samen, zoals in een kamermuziekensemble.
Het leven van de muzikant is vrij eigenaardig. Hij spendeert zijn tijd meestal in eenzaamheid: met het oefenen op het instrument totdat de perfectie wordt bereikt; met het studeren van complexe passages. Vervolgens vervoegt hij andere muzikanten en wordt hij plots verwacht om hypergevoelig te reageren op de anderen – bijna telepathisch – en om zijn individualiteit te laten opgaan in een grotere eenheid, die groter is dan de som van de delen.
THE OTHEROOM is – naast een ritueel op zich – een viering van deze buitengewone capabiliteit. [fieldworks]
Foto: Benjamin Ealovega
Concert Transit 2016 Labozaal STUK 30 oktober 2016 door:
Rolf Wallin - muziek & concept
Heine Avdal - choreografie, scenografie, concept, performer
Yukiko Shinozaki - choreografie, scenografie, concept
Marco Blaauw - trompet met dubbele beker
Christine Chapman - hoorn met dubbele beker
Bruce Collings - trombone met dubbele beker
Melvyn Poore - eufonium met dubbele beker
Rolf Wallin (geboren in 1957 in Oslo) is één van de leidende componisten in Scandinavië. Zijn werk wordt internationaal besteld en uitgevoerd. Zijn muzikale achtergrond reikt van jazz, avant-garde rock en vroege muziek tot zijn traditioneel klassieke opleiding, en zijn veelzijdigheid wordt weerspiegeld in een uitzonderlijk rijke werkenlijst en samenwerkingen met uitstekende vertegenwoordigers van andere muzikale genres en kunstvormen.
MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.
Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.
Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)
Meer informatie: info@matrix-new-music.be
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.