Transit

Maya Verlaak | Hide & Seek | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Interface

Hide & Seek maakt de muzikanten zelf bewust van hun rol in het compositieproces. Tijdens het uitvoeren van het werk krijgen ze inzicht in de compositorische strategieën. De muzikanten spelen niet alleen van een partituur; ze hebben volledig inzicht in het compositieproces. Om het werk naar zijn doel te vormen, zijn ze actief bezig met een nauwkeurig onderzoek.


Lees verder »

De uitvoering bestaat uit twee afwisselende processen. Het eerste deel vereist dat de muzikanten rudimentair muzikaal materiaal in een computerprogramma "verbergen". Tijdens het verbergen van dit materiaal analyseert het computerprogramma de uitvoerende muzikanten. Het richt zich op de parameters van dynamiek, orkestratie en ritme en transcribeert ze in connectie tot het oorspronkelijke rudimentaire materiaal. Dit proces gebeurt in relatie tot controleerbare en oncontroleerbare eigenschappen van de live-uitvoering van de muzikanten.

In het tweede deel moeten de muzikanten opnieuw op zoek gaan naar het verborgen materiaal en die onttrekken uit de computer door de specifieke eigenschappen van hun uitvoering na te bootsen. De computer reageert en geeft materiaal; dit proces is echter verstoord en ingewikkeld vanwege analytische beperkingen en fouten in het computerprogramma. Deze beperkingen creëren ruimte voor kritische analyse en vereisen dat de muzikanten ook deze technische parameters verstaan en kunnen beheren als onderdeel van het uitvoeringsproces.

Het muzikale materiaal is zorgvuldig gestructureerd om een ​​relatie tussen de muzikanten en het luisterend publiek tot stand te brengen. Het werk resulteert in een communicatieproces in drie richtingen, tussen de muzikanten, de computer en het publiek. Bijgevolg wordt het resultaat gefilterd in relatie tot de eigenschappen van elke entiteit. Hide & Seek is speciaal geschreven voor Ensemble Interface. Een interface is een apparaat dat communicatie tussen verschillende systemen mogelijk maakt. Om dit werk te kunnen uitvoeren, nemen de muzikanten (en het publiek) een onderzoekende houding aan om dergelijke communicatie mogelijk te maken. [Maya Verlaak]

 Media en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Studio STUK 19 oktober door Ensemble Interface:

Maurice Donnet-Monay - dirigent

Bettina Berger - fluiten
Hugo Queirós - klarinetten
Christophe Mathias - cello
William Overcash - viool
Anna D’Errico - piano
João Carlos Pacheco - percussie


Lees verder »     

BIO COMPONIST

De Belgische Maya Verlaak (Gent, 1990) is actief als componiste, maar ook uitvoerder, curator en docent. Sinds het behalen van haar doctoraat in de compositie in 2018, doceert ze compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Verlaak schreef composities voor ensembles als Ensemble Klang, London Sinfonietta en Apartment House, maar ook voor festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival en London Contemporary Music Festival. Sinds 2016 is Maya Verlaak ook curator van Post-Paradise in Birmingham, een concertprogramma dat zijzelf oprichtte als platform voor jonge componisten.


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT (LIVE)

FOTO

partituur

© Evi Clerckx

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.