Transit

Nicoline Soeter | Light refractions | 2015

img
Compositiejaar: 2015
Uitgevoerd op Transit door: Tiptoe Company

De compositie Light refractions voor altviool, gitaar en contrabas schreef ik in opdracht van November Music, Transit Festival en Tiptoe Company. Ik heb het plezier gehad om in een vroeg stadium met de drie musici van Tiptoe Company van gedachten te wisselen en verschillende mogelijkheden te testen. Het samenwerken met uitvoerders zie ik als een essentieel onderdeel van het componeren.


Lees verder »

Light refractions is een vrij spel met de glazen klank van flageoletten en ‘multiphonics’. De associatieve titel ontstond tijdens het compositieproces als beeld voor de gegenereerde boventonen en microtonale klankverbuigingen. ‘Refractions of light’, oftewel het verschijnsel lichtbreking, ontstaat op de grens van twee stoffen, bijvoorbeeld glas en water of water en lucht. Bij het scheidingsvlak verandert het licht van richting. Wetenschappelijke observaties, zoals in dit geval een basaal natuurkundig verschijnsel, zijn vaker een inspiratie voor mijn werk; bij de uitwerking van deze invloeden kies ik het liefst voor een poëtische vertaling. [Nicoline Soeter]

programmaboek Transit 2015Media en bijlages

Instrumentatie

Concert Transit 2015 Labozaal STUK 25 oktober door Tiptoe Company

Liesbeth Lambrecht - altviool

Jona Kesteleyn - gitaar

Pieter Lenaerts - contrabas

 


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Klankkleur en een fascinatie voor bijzondere geluiden, alsook de sensatie die deze geluiden teweegbrengen, zijn voor Nicoline Soeter altijd het vertrekpunt voor een compositie. Zij schreef in opdracht van festival November Music, het Fonds Podiumkunsten, Muzieklab Brabant, literair productiehuis Wintertuin en Intro in situ, Maastricht. Haar werk werd o.a. uitgevoerd bij de Gaudeamus muziekweek, De week van de hedendaagse muziek in Gent, MC De Toonzaal in Den Bosch, Axes, Eindhoven, Galerie Marzee en concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, Intro in Situ, Maastricht en De Link in Tilburg. Nicoline Soeter won de prijs Kunst en Filosofie van bkkc, Tilburg University en Avans Hogescholen in 2013. Sinds september 2014 is ze als componiste en artistiek leider betrokken bij het nieuw opgerichte ensemble vonk. 


Lees verder »     

Foto's concert


© Mark Rietveld
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.