Transit

Tim Mariën | Universal Strumming | 2015

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: Tiptoe Company

Universal Strumming wordt hier uitgevoerd in een versie met versterking voor 12-snarige gitaar en akoestische basgitaar. De titel verwijst naar de populariteit van de gitaar: “zo populair was het instrument aan het hof van Karel II van Engeland dat een tijdgenoot de toestand daar omschreef als ‘universal strumming’ (universeel getokkel) en het was niet veel anders aan het hof van Lodewijk XIV van Frankrijk die zelf de gitaar bespeelde.“ (uit de inleiding tot Solo Gitaar Spelen door Frederick M. Noad). Afgezien daarvan bleek Universal Strumming uiteindelijk om iets anders te gaan dan universeel getokkel. [Tim Mariën]

programmaboek Transit 2015
Media en bijlages

Instrumentatie

Concert Transit 2015 Labozaal STUK 25 oktober door Tiptoe Company

Jona Kesteleyn - 12-snarige gitaar 

Pieter Lenaerts - akoestische basgitaar


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Tim Mariën studeerde aan de Academie voor Muziek-Woord-Dans in Heist-op-den-Berg notenleer, piano, gitaar, muziekgeschiedenis en harmonie. Na de ontdekking van avant-garde componisten zoals Pierre Henry, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen begon hij als tiener te componeren met klankopnamen uit zijn directe omgeving. Hij studeerde musicologie aan de KU Leuven, waar hij de muziek in ‘extended just intonation’ van de Amerikaanse componist Harry Partch (1901-1974) ontdekte. In de Heistse Hnita-hoeve organiseerde hij in 2001 een concert met voor de eerste keer eigen werk. Een jaar later ontmoette hij de Italiaanse componist Salvatore Sciarrino die hem inspireerde om verder deel te nemen aan de wereld van de nieuwe gecomponeerde muziek. 


Lees verder »     

Foto's concert


© Mark Rietveld
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.