Transit

Stefan Van Eycken | Hibernaculum | 2013

Compositiejaar: 2013
Uitgevoerd op Transit door: Nadar Ensemble

Hibernaculum is een woord dat gebruikt wordt in de zoölogie om te verwijzen naar de (schuil)plaats waar dieren of plantenscheuten overwinteren. Overwintering is een periode van rust, van sterk verminderde activiteit en vertraagde ontwikkeling. Het is ook een soort toestand ‘tussen haakjes’ – een periode van ‘puur wachten’ (slechts wachtend op het einde van het wachten) – en een grenstoestand tussen activiteit (leven) en ultieme rust (dood). Alles wordt vertraagd en gebeurt op een minimaal niveau, maar onder omstandigheden waarin het minimale een vitaal belang krijgt. In mijn recente muziek tracht ik gelijk-aardige omstandigheden en toestanden te onderzoeken. De titel is dus niet zozeer een ‘beschrijving’ of een ‘metafoor’, maar eerder een verzuchting – een plaats die de muziek hoopt te vinden.

Hibernaculum werd gecomponeerd in opdracht van TRANSIT, waar het op 25 oktober 2013 voor het eerst werd uitgevoerd door Nadar Ensemble. [SVE]
Media en bijlages

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.