Transit

João Pedro Oliveira | Pyramids | 2013

Bij het componeren van Pyramids gebruikte ik hetzelfde materiaal als in mijn orkestwerk Tessares uit 1991. Beide stukken vinden hun inspiratie in fractale geometrie. Fractalen zijn structuren die bepaalde eigenschappen behouden, ongeacht op welk niveau we hen bekijken (microscopisch of macroscopisch). Bijgevolg zijn bepaalde karakteristieken die belangrijk zijn voor de overkoepelende gedaante ook aanwezig in de kleinste details.

Dit stuk is gestructureerd door harmonische combinaties van enkele specifieke inter-vallen en noten. Deze harmonische structuren worden voortdurend gebruikt in het stuk, en ze herhalen zichzelf op verschillende momenten en op verschillende niveaus (micro- of macroscopisch). De muzikale voorgrond is echter bij elke verschijning anders. De combinatie van deze herhalingen en de interactie in de tijd suggereren een aantal structurele relaties en een specifiek parcours aan de luisteraar die dit werk beluistert en probeert te begrijpen. [JPO]

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.