Transit

Stefan Van Eycken | Clear | 2006

Op 25 december 2005 stapte ik in een kleine stad in het noorden van Japan een cd- en videowinkeltje binnen – niet echt op zoek naar iets, meer een kwestie van niet in de sneeuw te moeten wachten op de tram. Tot mijn grote verbazing vond ik daar een opname die Derek Bailey (één van mijn muzikale helden) met een handvol Japanse improvisatoren gemaakt had
in 1978. De volgende dag – wachtend op mijn vlucht terug naar Tokyo – vernam ik dat rond het moment dat ik zijn “Duo & Trio Improvisation” uit dat winkeltje haalde, Bailey overleden was in Clapton, Londen.Waarom is niet precies duidelijk, maar eens terug thuis, besloot ik om te herbeginnen aan het stuk voor blokfluit, elektrische gitaar en contrabas waaraan ik al een tijdje aan het werken was. Misschien wel omdat muziek, voor mij althans, nu Derek Bailey er niet meer is, niet echt hetzelfde is en kan zijn. En alhoewel de elektrische gitaar “sound” in dit stuk mijlenver verwijderd is van de “sounds” die Derek Bailey heeft gecreëerd, is het duidelijk dat zonder de paden die hij gebaand heeft, die “sound world” niet bereikbaar zou zijn.


Lees verder »

Clear werd gecomponeerd in opdracht van Champ d’Action en gecreëerd tijdens TRANSIT op 27 oktober 2006 door Champ d’Action. (Stefan Van Eycken)
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.