Transit

Louis Andriessen | Haags hakk├╗h | 2003

Uit de groep Hoketus, in de jaren ’70 opgezet als workshop repetitieve muziek aan het Haags conservatorium, werd in 1978 Het Pianoduo geformeerd. Vijfentwintig jaar later vroegen Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland mij om een toegift voor het jubileumconcert. Beide pianisten, oude vrienden van het eerste uur, en onsterfelijk door hun uitvoering van De Staat voor twee piano’s, zijn genaturaliseerde Hagenaars en spreken die taal vloeiend. Dat deed mij besluiten een Koraalvariatie te schrijven op een beroemde Haagse meezinger, maar dan vier maal vertraagd en met de verkeerde akkoorden. In de definitieve versie, zoals die in Leuven te horen is, gaat er een snelle variatie aan vooraf, die daarmee het karakter van een preludium krijgt.
Het stuk is ook een hommage aan uitvoeringen door Het Pianoduo van Stravinsky’s Agon en Cage’s Three Dances for 2 prepared pianos. De Haagse strakheid en precisie van deze uitvoeringen waren onnavolgbaar.

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.