Transit

Jasper Vanpaemel | 8 Little Indians | 2018

img
Compositiejaar: 2018
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Mosaik

Het is in 2018 exact 150 jaar geleden dat de tekst van het bekende liedje 10 Little Indians (beter gekend als 10 kleine visjes) voor het eerst werd neergeschreven. De tekst is even krachtig als het concept eenvoudig is: na iedere strofe sterft of verdwijnt er een personage uit het verhaal tot er uiteindelijk niemand meer overblijft. Over de jaren heen zijn er tal van adaptaties en variaties op dit populaire deuntje gemaakt. Of het gold als inspiratiebron om er verhaaltechnisch mee aan de slag te gaan, zoals bijvoorbeeld voor de televisiereeks De Mol. Een andere wereldberoemde bewerking is Agatha Christie’s thriller-roman 10 little niggers uit 1939, dat later nog verscheidene keren werd verfilmd. In deze roman worden de personages één voor één om het leven gebracht door een geheimzinnige moordenaar, die zich in het gezelschap bevindt.


Lees verder »

8 Little Indians is een abstracte muzikale hommage aan Christie’s roman. Het podium fungeert hierbij als het actieterrein van een gesloten gemeenschap, waarbij de muzikanten na hun mysterieuze verdwijning één voor één een nieuwe functie krijgen. De ogenschijnlijk willekeurige volgorde en timing waarin nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, vormen de rode draad van deze compositie. Wie zal er als laatste overblijven?

[Jasper Vanpaemel]

8 Little Indians ontstond met de medewerking van Jonas Cambien (melodica), Lien Tallon (kostuums) en Tom Beets (audiobron).

 Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2018 Soetezaal STUK 12 oktober door Ensemble Mosaik:

Rebecca Lenton - fluit
Simon Strasser - hobo
Christian Vogel - klarinet
Martin Losert - saxofoon
Roland Neffe - percussie
Ernst Surberg - klavier
Chatschatur Kanajan - viool
Karen Lorenz - altviool
Niklas Seidl - cello
Arne Vierck - geluidsregie
Lennart Dohms - directie


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Jasper Vanpaemel (°1986) studeerde piano, compositie en sonologie bij Jan Michiels, Peter Swinnen, Franklin Gyselinck, Kees Tazelaar & Richard Barrett aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Jaspers composities variëren van solo- tot ensemble-muziek, van traditionele instrumentaties tot interdisciplinaire multimedia projecten. Als muzikale duizendpoot treedt Jasper op in verschillende formaties en schuwt hij de convergentie met andere kunststromen niet.


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT (LIVE)

FOTO'S


© Emmanuel Van der Beek

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License

 


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.