In het werk Kandinsky-Etüde 4 - 5 Observationen - 2 Improvisationen voor piano solo komen verschillende lijnen van vorige composities samen.
Het idee van een miniaturencyclus (zoals bij vroegere werken voor piano solo: Aphorismes of 5 Klee-Miniaturen) wordt nu gecombineerd met de grotere vorm van een doorgecomponeerd, vierdelig werk. De miniaturen worden zonder pauze naast elkaar geplaatst, onderbreken elkaar en creëren zo een ander vormprincipe.
De Kandinsky-Etüde IV, het hoofdbestanddeel van dit werk, is gebaseerd op Punkt und Linie zu Fläche van Wassily Kandinsky, waarin op verschillende manieren het idee van resonerend materiaal wordt uitgewerkt.
Het gebruik van verschillende mogelijkheden van resonanties is overigens bepalend doorheen het volledige werk. Hiervoor worden enkele toetsen in het basregister geblokkeerd en wordt er ook veelvuldig gebruik gemaakt van de ‘sostenuto’-pedaal, om zo tot een gedifferentieerde en verschillend klankresultaat te komen. [Frederik Neyrinck]
8 Klangbilder in 4 Fragmenten
Fragment A
Observation 1 G.Seurat, le noeud noir
Improvisation A Impro mit Niki, Klavierstimme
Observation 2 P.Cézanne, Mont Ste.Victoire I
Fragment B
Kandinsky-Etüde IVa Point et Résonances II
Observation 3 E.Degas, Paysage no.1
Kandinsky-Etüde IVa' Point et Résonances II'
Improvisation B Impro mit Niki, Kontrabassstimme
Kandinsky-Etüde IVb Ligne et Résonances III
Fragment C
Observation 4a E.Degas, Femme assise par terre
Observation 4b B. De Bruyckere, Inge
Fragment D
Observation 5 E.Degas, Paysage no.2
programmaboek Transit 2015
Concert Transit 2015 Soetezaal STUK 25 oktober door:
Yukiko Sugawara - piano
Componist en pianist Frederik Neyrinck (°1985) studeerde in Brussel, Stuttgart en Graz bij Piet Kuijken (piano), Jan Van Landeghem, Marco Stroppa en Clemens Gadenstätter (compositie). Momenteel woont en werkt hij in Wenen.
MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.
Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.
Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)
Meer informatie: info@matrix-new-music.be
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.